TÄVLING - Tema 1:1

Har du egen häst eller ponny, är i början på din ridkarriär och är nyfiken på att börja tävla? 
 
 Här kommer jag dela med mig av de erfarenheter jag samlat på mig under alla år som aktiv tävlingsryttare. Min förhoppning är att dessa små tips och råd ska kunna hjälpa dig som ännu inte är så rutinerad att lyckas på tävlingsbanorna. 
 
Innan det väl är dags för själva tävlingsmomentet är det en del praktiska saker som måste fixas. Först och främst måste du som ryttare inneha ett grönt kort. Det gröna kortet får du genom att deltaga i en utbildning som arrangeras av en av Svenska Ridsportförbundet godkänd ridklubb. Utbildningen är både praktiskt och teoretisk och avlsutas med ett litet test för att kontrollera att deltagarna kan grunderna i tävlandet. 
 
Efter det gröna kortet är det dags att lösa medlemsskap hos den ridklubben du vill tävla för. Alla godkända ridklubbar hittar du på www.ridsport.se. Hur väljer jag en klubb som passar mig? Det mest naturliga är att välja en klubb som ligger nära där du själv bor. På så sätt är det lätt att komma in i gemenskapen och deltaga i olika aktiviterer och arrangemang som klubben annordnar. Chansen att träffa på klubbkamrater på samma tävlingar ökar också:) Det du som ryttare kan kika på är vad klubben har för medlemspolicy. Flertalet klubbar betalar tillbaka en del eller hela tävlingslicensen mot att tävlingsryttarna ställer upp sm funktionärer vid hemmatävlingar. Har klubben några lag inom den grenen du är intresserad att tävla i? Det är roligt och utvecklande att rida i lag! Oavsett om det handlar om div 3 eller elitlag, och det kan vara roligt om klubben har lag i de olika divisionerna. 
 
Efter medlemsskap i en klubb är det dags att kolla över licenserna. Kanske har du redan eller häst eller ponny som tävlat tidigare, då är sannolikheten stor att hästen har en livstidslicens på tävling. Du behöver då bara förnya licensen varje år. Din egen licens registrerar du på tävlingsdatabasen. 
 
Tävlingsdatabasen - TDB förkortat, är en sida där du hittar den mesta informationen du behöver när det kommer till tävlandet. Här fönyar du licensen till dig och hästen, söker efter tävlingar och ser resultat från tidigare tävlingar. Här har varje ryttare ett eget konto där betalningar till tävlingar sker och även premieutbetalning. 
 
Innan det är dags för tävling tycker jag det är viktigt att själv vara påläst och förberedd. Tävlingsreglementet - TR, finns att läsa på ridsportförbundets hemsida. Klicka här. TR är uppdelat i dels en gemensam del, men även grenvis. Här står allt du behöver veta och lite till. Vilket bett är godkänt att tävla på, hur många hinder och vilka typer av hinder får ingå i en 110 cm hoppning, hur kvalar jag till högre klasser osv? Det är varje ryttares skyldighet att vara påläst på TR för att veta vilka regler som gäller på tävlingsplatsen. 
 
När alla licenser är lösta, grönt kort fixat kan det vara en god idé att kolla över din hästs vaccinationsintyg. Alla hästar som tävlar måste vara regelbundet vaccinerade och det är ryttarens skyldighet att kunna visa upp vaccinationsintyget på tävlingsplatsen. Hästen eller ponnyn ska vaccineras minst en gång per år. Kolla över och se till att vaccinera i tid. 
 
Jag själv samlar alla viktiga papper, kort och intyg i en tävlinsmapp. Det är ett bra sätt att hålla reda på allt:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tävlingstema

Jag kommer med start i helgen att publicera inlägg som på ett eller annat sätt har med tävlande att göra. Kort och gott en "lär dig tävla skola". 
 
För att göra det övergripligt och enkelt att följa publicerar jag inläggen som en serie och under 3 teman. 
 
TEMA 1: Förberedelse innan tävling. Vad krävs för att få tävla, var hittar jag tävlingar, vilka klasser ska jag anmäla till, hur lägger jag upp träningen innan tävlingsdagen osv. 
 
TEMA 2: På tävlingsdagen. Hur räknar jag ut starttid, vad behöver jag packa med mig, hur lyckas jag fokusera, framridning och framhoppning, hur tacklar jag med och motgång, kosthållning på tävlingsdagen osv.
 
TEMA 3: Efter tävlingen. Analysering av tävlingsdagen, hur bearbetar jag ett dåligt resultat och går vidare, hur ska jag lyckas bättre nästa gång, vilket är nästa steg i er gemensamma utveckling osv. 
 
Hoppas Ni kan tycka detta är intressant att läsa om. I veckan kommer det första inlägget i TEMA 1!
Skriv gärna en kommentar om det är något speciellt ni undrar över när det kommer till tävling, så svarar jag så fort jag har möjlighet. 
 
 
 
 
 

Gymnastikövning-film

Jag använder många olika typer av stärkande gymnastikövningar när jag tränar både unga och äldre hästar. Med rätt övningar för rätt häst är det ett bra redskap för att öka mjölksyrenivån och få en mer mjuk och smidig häst. Olika gymnastikserier är också ypperliga att använda för att träna sin egen position och balans i sadeln. Denna övning går ut på att få hästen att vänta och hoppa lika långa språng hela serien igenom. 
 
Svårighetsgrad:Lätt (lätt-medel-svår)
 
Syfte: Stärka hästens muskulatur och höja mjölksyrenivån. Desto längre serier desto jobbigare för hästen.
 
Avstånd: 6 m (för unga hästar under utbildning rekomenderas normal längd dvs 7 m)
 
Höjd: Ca 50-60 cm. Max 1 m för rutinerade hästar som tävlar på högre nivå. 
 
Utförande: Rids in i galopp. På en ung orutinerad häst kan det vara bra att bygga på serien allt eftersom. Lägg gärna ut en travbom och låt hästen trava in de första gångerna. Travbommen bör ligga på ca 2,20 m. Obs, detta är ansträngande för hästen. Rid inte övningen för många gånger. Se till att hästen får återhämta sig mellan gångerna. På en äldre häst i tävlingskondition går det att rida serien i form av intervaller. Förslagsvis 2-3 gånger direkt på rad. Låt sedan hästen återhämta sig i skritt på lång tygel och upprepa proceduren. 
 
Att tänka på:
- Vägen innan och efter hinder. Noggrann väg innan för att hinna få hästen rak, och noggrann väg efteråt.
- Ryttarens inverkan på hästen; Blicken, balansen i sadeln, trampet i stigbygeln och att hålla en jämn kontakt med hästens mun. Passa på att träna din egen position i sadeln. det är hästen som ska jobba i serien.  En häst häst som min egen kräver att man själv är tillbaka med överlivet och inte slarvar genom att släppa iväg hästen. Det blr då trängre och trängre för hästen desto längre in i serien man kommer. 
 
Lycka till, rid väl. Funderingar? Ställ en fråga i kommentarsfältet så ska jag svara så fort jag har möjlighet.
 
 
 

Övning

Bommar är utomordentligt bra att använda sig av i det dagliga arbetet med hästen. 
 
Det ger variation till arbetet på ridbanan, det hälper dig som ryttare att träna ditt "öga" mot hinder, det kontrollerar gas och broms och lydnad hos din häst. 
 
 
 
Ja listan kan göras lång och variationerna är oändliga. De flesta övningar går dessutom att göra även fast man inte har en stor ridbana. Snarare ser jag det som en fördel att rida på en lite mindre yta. Hindren eller bommarna kommer snabbare och ryttaren måste vara mer alert och observant. 
 
Här kommer jag dela med mig av några övningar som jag ofta lägger in i mitt eget arbete eller i mina träningar:
 
ÖVNING NR 1
2 bommar på rakt spår med ca 24-25 meter mellan. Normalt på 6 språng för stor häst.
 
Syftet med övningen:
- träna rakhet och rytm
-kontrollera gas och broms, kunna variera antal galoppsprång
 
Börja med att värma upp hästen över bommarna i trav. Lägg in volter och övergångar mellan bommarna för att få en mjuk och smidig häst. Övergångarna till skritt eller halt får hästen att bli lyhörd och uppmärksam på dina hjälper. 
Som utgångspunkt rider jag för det mesta på det exakta antal sprången i början. Om det stämmer så vet jag att jag har hästen i en normal galopp. Sedan är det bara att börja laborera. Testa om du kan få tillbaka hästen i en mer samlad galopp och rida på 7-8 språng. Kan du rida hästen framåt i en större galopp och rida på 5 språng? 
 
Variera gärna mellan att korta och länga galoppen för att få ut maximalt av övningen. Var noggrann med att ha en plan innan du rider på bommarna. Bestäm exakt hur många galoppsprång du ska rida på för att förbereda dig mentalt. 
 
Problem som kan uppstå:
 

1. Hästen drar iväg när du ska länga galoppen: Detta är ett ganska vanligt förekommande problem. Att hästen blir stark och drar iväg när ryttaren ber hästen att länga galoppen. Antagligen har du inte hästen helt mellan dina hjälper, eller en ärlig bjudning fram till bettet. Hästen försöker undvika arbete och slippa sätta under sig med bak och jobba framåt uppåt, utan lägger sig istället i handen. Släpper ryggen, släpper bakbenen och galopperar bara framåt och inte under sig. Gör hästen uppmärksam på dig som ryttare. Galoppera 5 steg, bryt av till skritt, fatta ny galopp, galoppera några steg och gör halt. Upprepa procerduren till hästen lyssnar på dina hjälper. En del hästar kräver mer utmaning mentalt. Den vill att det ska hända något hela tiden och blir uttråkad och hittar på egna hyss annars. Tänk små variationer. Det kan räcka med att ställa hästen utåt några steg, flytta in bakdelen några steg, ändra formen eller takten några steg. 
 
2. Hästen byter galopp över bommen eller mellan bommarna: Detta är ett tecken på att hästen inte är riktigt rakställd och att du som ryttare inte har ett jämt stöd med dina hjälper. Kanske är det så att hästen skjuter dig lite snett i sadeln? Kontrollera att du själv sitter rakt i sadeln. Släpp stigbyglarna för att verkligen komma ner i sadeln och rama in hästen med dina skänklar och tygeln. Här upplever jag problemet oftast sitter hos ryttaren. Med glappande tyglar och utan inramning från skänkeln är det svårt att få en häst som går på rakt spår i balans och bärighet. Denna enkla (men ack så svåra övningen) talar oftast om ifall ryttaren slarvat med markarbetet i sitt dagliga jobb med hästen. Det är viktigt att rida noggrannt även när inte hinder eller bommar är med i bilden. Nogranna vägar med en häst som går i kontrollerad form och takt. Det är du som ryttare som ska kunna reglera galoppen hos din häst eller ponny, inte hästen som ska gå i den takten och galoppen som passar den bäst! Utnyttja hela ridbanan i ditt jobb med hästen. Våga släppa ridhussargen och utmana dig sälv och din häst genom att rida 2 meter innanför spåret.
 
3. Hästen lyssnar inte på förhållningarna: Här saknas grundlydnaden och oftast är det lite kommunikationsmissar mellan häst och ryttare. Som ryttare gäller det att vara tydlig med sina signaler till hästen. Ställ en tydlig fråga och invänta ett snabbt svar. Ställer du frågan för otydligt kan jag garantera att hästen kontrar med ett otydligt svar, det vill säga att den inte utför övningen som du hade tänkt dig. Vissa hästar eller ponnyer kräver att man ställer samma fråga flera gånger innan poletten trillar ner och de blir lyhörda på ryttarens signaler. Då gäller det att inte tappa tålamodet utan fortsätta "fråga" på samma sätt. Jag garanterar dig att hästen kommer börja lyssna såsmåningom. Med grundlydnad vill jag säga att hästen ska kunna svara för framåtdrivande hjälper och komma tillbaka när jag ber om det. Jag som ryttare ska kunna reglera hästen både framåt och bakåt oavsett när på ridpasset jag befinner mig, eller i vilken miljö jag är i. Använd lite samma tänk som om hästen rusar när du ska länga galoppen. Lägg in små variationer i ridningen som får hästen att vänta och bli lyhörd. Ett bra sätt är att börja redan i skrittarbetet. Bestäm dig för att rida 5 steg framåt i skritt,fånga upp och gör en halt. Skritta 3 steg, gör en ny halt. Rygga 4 steg och skritta 6 steg framåt. Ställ en ny fråga till hästen hela tiden. Det viktigaste är att du planerat vilken "nästa fråga" blir i huvudet för att inte överraska eller överrumpla hästen. 
 
Fortsätt sedan detta "tänk" även i galoppen och jobbet över bommarna. Variera hur du rider an på första bommen. Kanske rider du första bommen, märker att hästen inte svarar tillbaka utan gör då halt i stället? Fattar ny galopp och rider mot andra bommen. Det är viktigt att hästen väntar på dig och att du har en jämn avspänd galopp mellan bommarna även fast att du ska få in fler antal galoppsprång. Våga spänna bågen och fortsätt utmana dig själv och din häst för att utvecklas. Idag kanske du bara får in 7 galoppsprång, nästa vecka 9. 
 
Rid väl!
 
 
 

RSS 2.0