Gymnastikövning-film

Jag använder många olika typer av stärkande gymnastikövningar när jag tränar både unga och äldre hästar. Med rätt övningar för rätt häst är det ett bra redskap för att öka mjölksyrenivån och få en mer mjuk och smidig häst. Olika gymnastikserier är också ypperliga att använda för att träna sin egen position och balans i sadeln. Denna övning går ut på att få hästen att vänta och hoppa lika långa språng hela serien igenom. 
 
Svårighetsgrad:Lätt (lätt-medel-svår)
 
Syfte: Stärka hästens muskulatur och höja mjölksyrenivån. Desto längre serier desto jobbigare för hästen.
 
Avstånd: 6 m (för unga hästar under utbildning rekomenderas normal längd dvs 7 m)
 
Höjd: Ca 50-60 cm. Max 1 m för rutinerade hästar som tävlar på högre nivå. 
 
Utförande: Rids in i galopp. På en ung orutinerad häst kan det vara bra att bygga på serien allt eftersom. Lägg gärna ut en travbom och låt hästen trava in de första gångerna. Travbommen bör ligga på ca 2,20 m. Obs, detta är ansträngande för hästen. Rid inte övningen för många gånger. Se till att hästen får återhämta sig mellan gångerna. På en äldre häst i tävlingskondition går det att rida serien i form av intervaller. Förslagsvis 2-3 gånger direkt på rad. Låt sedan hästen återhämta sig i skritt på lång tygel och upprepa proceduren. 
 
Att tänka på:
- Vägen innan och efter hinder. Noggrann väg innan för att hinna få hästen rak, och noggrann väg efteråt.
- Ryttarens inverkan på hästen; Blicken, balansen i sadeln, trampet i stigbygeln och att hålla en jämn kontakt med hästens mun. Passa på att träna din egen position i sadeln. det är hästen som ska jobba i serien.  En häst häst som min egen kräver att man själv är tillbaka med överlivet och inte slarvar genom att släppa iväg hästen. Det blr då trängre och trängre för hästen desto längre in i serien man kommer. 
 
Lycka till, rid väl. Funderingar? Ställ en fråga i kommentarsfältet så ska jag svara så fort jag har möjlighet.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0