Träningsläger på Albo Ridklubb

I veckan som gått var jag instruktör på Albo Ridklubb i Ravlunda under deras ena ridläger. 
 
Tack till alla elever och andra medverkande för en famtastiskt rolig och givande träningsvecka. Hoppas jag får se de flesta igen framåt hösten:) Här är alla duktiga elever samlade inför den avslutande banhoppningen. 
 
 
När jag tränar en elev för första gången jobbar jag mycket med att bryta ner ridningen i flera mindre bitar. För att förstå helheten gäller det att kunna förstå delarna först. 
 
Det första jag tittar efter när jag ser en ny elev rida är:
 
- Ryttarens position i sadeln
- Ryttarens balans i sadeln
- Ryttarens signaler till hästen
- Ryttarens noggrannhet i ridningen
 
Precis som ridningen i sig är det givetvis flertalet olika aspekter som jag som tränare måste ta hänsyn till innan jag planerar träningsupplägget:
 
- Hur gammal är ryttaren? En äldre elev har lättare att ta in många olika instruktioner än ett barn
- Hur länge har ryttaren ridit? Det vill säga hur långt borde eleven kommit i utbildningsskalan
- Vilken häst sitter ryttaren på? Är det en trygg och bussig läromästare eller är hästen oerfaren?
- Vilka mål har ryttaren? Är de realistiska och uppnåliga? Är eleven intresserad av att tävla?
 
Jag strävar alltid efter att ha en dialog tillsammans med min elev. Hur upplever eleven sin ridning? Vad stöter han/hon på för problem i ridningen och hur löser de problemen? Jag har aldrig trott på teorin om att en instruktör ska stå och diktera hur/vad och varför till sin elever utan enligt min teori lär man sig bäst genom att ha en öppen dialog tillsammans med sin tränare. På mina träningar är det högt i tak! Eleven ska kunna ifrågasätta, vara nyfiken och själv vara med och lösa eventuella problem som uppstår. Jag vill att eleven ska förstå innebörden av övningarna jag bygger upp, inte bara rida dem. Jag brukar se det som att jag ger dem verktygen för att kunna fortsätta träna och utvecklas även på egen hand.  
 
I kommande inlägg kommer jag gå in på hur jag lägger upp ett träningspass, vart fokus ligger och hur jag får mina elever att utvecklas i ridningen. 
 
Rid väl!
 

Stallet utökas

 
Stallet utökas med flertalet nya boxar. Hos oss finns flera olika alternativ till uppstallning för din häst. Längst ner i stallet har vi boxar i trä med öppningsbar front och vattenkopp. De "äldsta" murade boxarna på ena sidan har öppen front och även ett litet fönster så de kan kika in till grannhästen. Här vattnat hästarna traditionellt med hink. De nyaste boxarna som är under uppförande kommer ha helmurade väggar. Bra för hästar som vill stå lite mera enskilt. I de boxarna kommer det i sin tur finnas öppningabara fönster ut mot gården.
 
 
Utöver nya boxar har vi fått fler ljusinsläpp genom taket. Stallet är ljust och luftigt och förrutom nya boxar får vi nya uppbindningsplatser och 2 nya sadelkammare. Här behöver man inte trängas!
 
Vill du stalla upp din häst hos oss? Eller kanske lämna din häst på vidareutbildning/försäljning hos mig? Jag garanterar förstaklassig omvårdnad på en modern anläggning. Kontakta mig för prisförslag. 
 
 
 

Bett

Jag stävar alltid efter att rida på ett så milt och enkelt bett som möjligt. Men precis som när det kommer till ridningen gäller det att se varje häst som en unik individ och inte utgå från att "det här bettet passar alla hästar". A och O är att den mesta olydnad som du som ryttare upplever i ridningen går att rida bort med rätt typ av ridning, inte byte av bett. 
 
Det kanske finns en anledning till att du upplever att hästen hänger i handen eller inte lyssnar på dina förhållningar? Att nyansera bett och växla till ett skarpare kan ha en kortvarig effekt på ridningen. Att du upplever att hästen blir mer lyhörd. Men denna nyfunna lydnad brukar bli just kortvarig om du som ryttare inte ändrar din ridning. Byta bett eller betsla upp din häst är ingenting som löser grundproblemet.
Efter att själv haft en häst som är mycket svår i munnen tycker jag att min erfaranhet kring bett och dess olika inverkan är relativt stor. Likaså min bettsamling!
 
(jag utgår givetvis från att hästen eller ponnyn är noggrant kollad av kunnig hästtandläkare eller veterinär för att utesluta att ev problematik sitter i tänder eller munhåla)
 
Några grundtankar:
 
1:
HUR SER DIN HÄSTS MUN UT?
För att hitta ett bett som din häst trivs med och som fungerar för ändamålet gäller det först och främst att se hur hästens mun är uppbyggd. Har den smala eller breda läppar, är den låg eller hög i gommen, har den tjock eller smal tunga? Allt detta tillsammans påverkar vilket bett hästen kommer trivas med.
Har hästen en låg gom och en tjock tunga blir utrymmet för ett bett i munnen mindre än en häst som är högre i gommen. En häst med mindre utrymme i munnen trivs ofast inte med ett för tjockt bett i munnen.
 
2:
I VILKET SYFTE SKA BETTET ANVÄNDAS?
Vidare vill jag alltid se till i vilket sammanhang bettet ska användas. Är det ett bett som enbart ska användas i hoppningen för att få den sista extra lydnaden? Är det ett bett som du ska rida med till vardags, är det ett bett som är tillåtet att tävla dressyr på?
 
3:
VÅGA VARIERA
Ingen häst mår bra av att gå med samma bett dag ut och dag in, det säger sig själv. Precis som att du själv inte ska gå i samma par skor året runt. Variationerna kan vara mer eller mindre stora. Även de små förändingarna kan göra stor skillnad. Om hästen trivs på tvådelade bett, ha det som utgångspukt men variera mellan fasta eller lösa bettringar. Våga testa ett rakt bett eller ett bett av annat material som kanske ligger annorlunda i munnen på hästen. Kanske trivs din häst med ett hackamore eller annat bettlöst alternativ? Rid då på det någon dag i veckan. Var inte rädd för att testa något nytt!
 
Till sist, var lyhörd för vad din häst trivs med. Och ställ dig frågan om du som ryttare kan förändra något i ridningen som får hästen att bli mer harmonisk i munnen. Var inte rädd för att fråga eller ta hjälp i ridningen av en mer erfaren ryttare. Alla har vi våra svagheter och styrkor som ryttare.
 
Rid väl!

Tack

Ett snabbt tack till alla som var med och gjorde träningslägret så lyckat! Jag blir stolt och glad över alla elevers utveckling:)

Jag kommer göra ett längre inlägg med hur jag lagt upp träningen, och tips på nyttiga övningar.

Trevlig midsommar!

Avslutning

Idag har mina elever avslutning på deras läger. De kommer upp till mig på studiebesök nu på förmiddagen för att titta när jag rider. Som instruktör tycker jag det är bra att visa samtidigt som jag förklarar. På eftermiddagen ska de avsluta med att koppla ihop allt vad de har lärt sig under veckan och hoppa en hel bana:)

Nya elever att drilla

Den här veckan är det fullt upp med nya elever som ska drillas på ett träningsläger. Igår var första dagen. Lite spända och nervösa elever mötte mig på eftermiddagen, men jag tror att spändheten släppte ganska snabbt när de väl kom igång med ridningen.
Alla elever är ambitiösa och vill verkligen utvecklas, det gör mitt jobb som tränare ganska enkelt. Det ska bli roligt att följa ungdomarna framöver och se hur de utvecklas med lite mer träning.
Igår tränade vi på rakhet och vägar med flera olika bomövningar. Idag ska vi ta det ett steg till och träna på att svänga. Att svänga kan ses som en enkel sak men om man bryter ner det till flera olika steg kan "rida en sväng" vara minst lika svårt som en galoppsluta. Det beror helt på hur noggrann och pedantisk ryttaren vill vara.
En tendens jag ser hos många, framförallt orutinerade ryttare (men även mer rutinerade) är att mycket fokus hamnar i handen och tygeln när de ska svänga sina hästar. Det är lätt att ta till handen först om balansen i sadeln är lite dålig. Handen ligger oftast närmare till hands än skänkeln. När jag undervisar vill jag få ryttaren att se hur alla hjälper interagerar med varandra och påverkar varandra. Diagonala hjälper är något att eftersträva. Vänd för ytterskänkeln och led med inner. Givetvis är alla hästar olika och har sina egenheter vilket gör att det ibland är nödvändigt att frångå principen med ytter-innerhjälper. Kanske har hästen svårt för att ställa sig korrekt i halsen och bogen, eller hästen kanske skjuter ut bogen för att komma undan? Det viktigaste är att rida varje häst efter deras egna förutsättningar och vara öppen för att testa nya lösningar.
Rid väl!

Att rida nya hästar

Att rida nya hästar...eller en del av min grundfilosofi...

När jag hoppar upp på en ny häst för första gången börjar jag alltid med att känna in den nya hästen. Jag vill ge hästen en ärlig chans att få vara sig själv innan jag påverkar den med min ridning.

För mig är det a och o att kunna påverka hästen i den långsammaste gångarten först. Klarar du inte det finns det ingen chans att du klarar av att rida hästen korrekt i en snabbare gångart. Just när jag hoppar upp på en ny häst är skritten en bra gångart att lära känna hur hästen reagerar på mina signaler och hjälper.

Jag testar hur mycket tryck jag måste ge med skänkeln för att få hästen att flytta sig, hur mycket jag måste använda mitt säte och min hand för att få hästen att göra en avsaktning osv. Min strävan oavsett ålder och utbildningsnivå på häst/ponny är att rida med så små hjälper som möjligt. Jag vill ge hästen en svag signal och få önskad reaktion omedelbart. Med en ung häst gäller det att vara konsekvent och ha tålamod. En unghäst måste få göra fel. Gör om, gör rätt. Det är viktigt att jag som ryttare är konsekvent i mina signaler för att den unga hästen ska lära sig vad som är rätt från början.

När jag sedan börjar känna lite mer på den nya hästen kan jag också börja forma den dit jag vill ha den. Med vissa hästar tar det längre tid. Vissa hästar går att lära "rätt" på ett träningstillfälle. Allt beroende på hur pass felriden hästen är, vilka grundförutsättningar hästen har och hur mycket egen vilja hästen har.

En av grundstolparna i min ridfilosofi är att jag som ryttare ska guida och hjälpa till att sätta upp en "ram" för hästen. En ram innebär att jag bestämmer takt, tempo, form och vägval. Med hjälp av mina skänklar ramar jag in hästen och hjälper såväl den unga som rutinerade hästen att hålla sig i "min ram". Med små singnaler kommer jag såsmåningom kunna påverka ramens utformning. Det vill säga, ändra takten, formen, gångarten eller vägvalet.

(Jag kommer längre fram beskriva hur jag lägger upp ett träningspass för både den rutinerade som den orutinerade hästen.)

För att få en ny häst att lyssna på mina hjälper använder jag mig av övergångar. Både skritt till halt och trav till skritt. På så sätt hjälper jag hästen att komma upp med ryggen, under sig med bakbenen och jobba korrekt. Samtidigt får jag en lyhörd häst som lär sig vara observant på ryttarens signaler. Det är allt för vanligt att ryttare rider i en gråzon. Gråzon behöver nödvändigtvis inte bara vara negativt. Stundtals kan det vara skönt för hästen att få jogga i ett avspänt tempo och hitta sin egen takt, MEN för mycket gråzon gör hästen långsam i steget och långsam för hjälperna.

Det är de små konsekventa förändringarna som i långa loppet leder till de stora framstegen!

Oftast tar det inte många minuter innan jag och hästen har hittar varandra och kan kommunicera på samma våglinje. Det talas mycket om att ryttare ska rida en konsekvent ridning och lära sig att hitta ett system, men jag ser det snarare så att ryttare måste lära sig att bli lyhörda för vilken häst de sitter på. Det är dömt att misslyckas om jag som ryttare försöker köra över hästen och dominera den direkt när jag hoppar upp. Försök alltid att ha en mjuk och passiv grundinställning innan du läst av hur hästen är, reagerar på dina hjälper. Hellre börja med små signaler för att ge hästen en ärlig chans att få göra rätt, för att sedan om det inte fungerar förstärka hjälperna. Det ger så mycket mer i längden. Att rida ska vara ett samspel mellan häst och ryttare inte en ryttare som med skarpa hjälper dominerar en häst eller för den skull....en häst som tar kommandot över sin ryttare. Att rida handlar om att ge och ta, hitta harmonin och bli ett ekipage.

Nedan en video på mig och en häst jag tävlar. 130 debut och jag har endast ridit hästen några gånger innan. Hästen är het och framåt och jag som ryttare måste försöka anpassa mig efter hur hästen är. Samtidigt måste hästen hålla sig inom min ram (som i detta fallet måste vidgas lite för att hästen kräver mycket eget utrymme).
Önskar du lämna din häst på tillridning hos mig, eller för tävling, försäljning? Kontakta mig via mail.

[email protected]

Rid väl mina vänner.

RSS 2.0